Hem » FLYTOVERALLER, FLYTVÄSTAR, FLYTUNDERSTÄLL » Flytoveraller, hitta din storlek

Flytoveraller, hitta din storlek

Flytoverall Storleksguide


En guide för att hitta rätt storlek på din flytoverall. Samma storlekar gäller för både en hel flytoverall som delad. Fundera på vilken tid på året du kommer att använda din flytoverall; är det under den kallaste årstiden får du tänka på att att rymma något eller några extra lager kläder under. Se också produkinfo för specifik flytoverall för att se tillgängliga storlekar, vissa modeller av flytoverall förs inte i de minsta storlekarna.

Flytoverall Fladen Storleksguide.

XXS, 40-60 kg, 140-153 cm
XS, 50-70 kg, 153-160 cm
S, 50-70 kg, 160-167 cm
M, 70-90 kg, 167-175 cm
L, 80-100 kg, 176-183 cm
XL, 90-110 kg, 183-190 cm
XXL, 90-135 kg, 190-198 cm

Flytoverall Baltic Storleksguide.

XS 50-60kg

S 60-70kg

M 70-80kg

L 80-90kg

XL 90-100kg

XXL 100+

XXXL 100++


Köp din flytoverall här

 

Så här fungerar en flytoverall


Vattnet i havet och våra sjöar är ofta farligt kallt och den ögonblickliga köldchocken som inträffar när du plötsligt hamnar i det kalla vattnet leder till häftig andhämtning (hyperventilering). Har du otur leder hyperventileringen till våldsamma kallsupar som kan innebära att du drunknar. Bästa skyddet mot hyperventileringen är bra klädsel som t.ex. en godkänd flytoverall. När en flytoverall är igenknäppt och åtsnörd kring vrister och handleder ger den först ett bra skydd mot den första ögonblickliga chocken som gör att du kan undvika hyperventilering och sedan som en våtdräkt när vattnet på insidan värms upp av kroppstemperaturen. En flytoverall ökar din chans att överleva markant. 

Köldchocken kan också leda till hjärtproblem som även kan drabba helt friska människor, även ungdomar. Men mest utsatta för den här risken är dock personer med tidigare hjärtproblem och män över 40 år. Återigen är det klädseln som är det bästa skyddet mot dessa problem och särskilt män över 40 bör vara noga med att klä sig varmt och ha en flytoverall när de vistas i en båt eller nära vatten. Om hjärtproblemen leder till medvetslöshet kan en räddningsväst i klassen 100N, som vänder personen till ryggläge, vara avgörande för överlevnad under förutsättning att det inte är för stor sjögång.

Om du hamnar i kallt vatten drabbas du av nedkylning (hypotermi) och redan när kroppstemperaturen sjunkit ett par grader blir det svårt att kontrollera rörelserna. Finmotoriken försämras snabbt, ditt omdömme börjar svikta och risken att drunkna ökar. Redan vatten som är kallare än 25 °C innebär en påtaglig risk och vid temperaturer under 15 °C är risken för allvarlig nedkylning överhängande. Med en flytoverall fördröjer du nedkylningen och chansen till överlevnad. Läs mer om nedkylning på Svenska Livräddningssällskapet.

En flytoverall som är rätt utfomad ska hindra vattnet från att cirkulera för att minska nedkylningen. Du blir visserligen rejält kall allteftersom vattnet sipprar in men efter en stund värmer kroppen upp vattenskiktet innanför kläderna så att nedkylningen går långsammare. Det är samma princip som i en våtdräkt för dykare. Utan en flytoverall och med bara vanliga kläder gör dina kroppsrörelser att vattnet får cirkulera och det gör att nedkylningen går mycket snabbare. Med vanliga, tunna kläder kan du inte arbeta dig varm i kallt vatten. Men med tillräckligt värmeisolerande klädsel som en t.ex. en flytoverall kan det vara möjligt att simma mot räddning utan att förlora mer kroppsvärme än vid stillaliggande. Även mössa, vantar och stövlar gör stor skillnad för den som ligger i kallt vatten.

Flytplaggen är vind- och vattenavvisande, lätta i vikt och tillverkade i ett smidigt och skönt material som gör dem sköna att bära och som ger bra komfort och rörlighet. Fladens flytoveraller ger användaren mycket mer flytkraft än vad normen kräver. Det gör det lättare för den som bär flytoverallen att undvika vågor och skum för att hålla andningsvägarna fria från vatten.

Fladen Rescue flytoveraller är certifierade antingen som flytplagg EN 393 eller ISO 12402-6 och som sjöräddningsdräkt ISO 15027-1. För att klara ISO 15027-1 är ett av kraven att en person inte förlorar mer än 2 °C av sin kroppstemperatur under 60 minuter i 5 °C vatten. Testresultaten för Fladens flytoveraller var endast 1,2 °C vilket är en bra bit under normen.

Köp din flytoverall här